maandag 2 februari 2015

Note to self #boostyourpositivity

Ik heb besloten mee te doen, of toch voor zover het mij lukt, aan de #boostyourpositivity challenge van Lilith.

De eerste uitdaging vind ik alvast een tofke: schrijf een brief aan je zestienjarige zelf, met focus op de thema's inner en self.
A challenge indeed!

Ik schrijf het in de spreektaal van mijn 16-jarige ik, kwestie van mij wat in te leven.
Hier gaan we...


Beste Céline,

Ik ben intussen bijna dubbel zo oud als gij nu zijt, dus ik denk dat het tijd is dat wij elkaar eens spreken, gij en ik. 
Of schrijven.
Of dat ik u schrijf, in elk geval.
Wij lijken namelijk goed op elkaar, al zijn er enkele opmerkelijke verschillen ook.

Wij zijn allebei vree ongeduldig, maar ik ben ouder en wijzer en dus toch een stuk geduldiger dan gij. Ik weet dat het leven niet rap genoeg kan gaan voor u, maar geloof mij, het leven gaat feitelijk té rap. Dat zult ge nog wel merken later. Dus probeer alstublieft wat geduldiger te zijn. In zowat alles. Ik kan het niet genoeg herhalen. 

We vinden onszelf allebei niet van de mooiste, maar ik heb daar intussen veel minder last van dan gij. Als tiener is dat natuurlijk niet abnormaal, dat ge daarmee bezig zijt. Maar neem 1 ding van mij aan: ge zijt echt niet zo lelijk als ge denkt en ja, ge gaat nog aan een lief geraken. Meer dan 1 zelfs. Kop op en schouders achteruit, wat zelfvertrouwen doet veel!
We wentelen ons graag in zelfmedelijden. Met het enige verschil dat ik dat intussen ook effectief beséf. Doe nog maar efkes, ge moogt op diene leeftijd. Maar probeer daar later alstublieft wat meer boven te staan. Het zou uw bijna 32-jarige zelve ook deugd doen, dus als ge haar antwoordt, wilt ge dat erbij schrijven?

We zijn redelijk gedecideerd, vind ik. We proberen onze keuzes altijd goed te staven en zo weinig mogelijk spijt te hebben van wat we doen. Blijf dat zo doen, ook bij de moeilijke keuzes in het leven die nog gaan komen, te beginnen met uw hogere studies. Wees niet bang, gelijk wat ge kiest, ge komt wel terecht! 

Wij zijn feitelijk brave meiskes. Ook op dit moment, midden in uw puberteit, zijt gij toch wel een braafke. Daar is niets mis mee. Ge zult de komende jaren nog serieus uit uw schulp komen en wat schade inhalen, gelijk ze zeggen. Ge gaat wilde studentenjaren beleven en er volop van genieten en ge hebt gelijk! Die jaren komen nooit meer terug, dat ge ongestraft tot een kot in de nacht kunt uitzitten en zuipen en ge daar de volgende dag met moeite iets van ziet of voelt. Ma vent, gij gaat da wijs vinden! 
Maar in de fond zijn en blijven wij dus altijd brave meiskes. En brave meiskes zien ook wel eens af. Uw eerste lief gaat uw hart breken en da gaat vree veel zeer doen maar achteraf gaat ge beseffen dat het toch "not meant to be" was en gaat ge daar sterker en wijzer uitkomen. Ge gaat meer weten wat ge wilt in de liefde en ge gaat dat een paar jaar later ook vinden. So it's all for the better.

Ge gaat nog wel zo'n paar periodes van loutering doormaken later, maar als het erop aankomt, zijt gij eigenlijk nen dikke pietzak. Tegen dat ge dubbel zo oud zijt als nu, hebt gij nog geen échte miserie meegemaakt in uw leven. Niet gelijk sommige anderen miserie kennen. Ge gaat soms afgezien hebben en ge gaat afscheid moeten nemen van een paar mensen die ge graag ziet, maar zo gaat het leven nu eenmaal. Ge gaat omringd zijn met mensen die u graag zien en die gij graag ziet, en daar draait het toch allemaal om hé. Gij zijt dus nen chancaar. Ge gaat dat niet altijd beseffen en dat moet ook niet, maar sta daar toch af en toe eens bij stil. Relativeren is een schone deugd!

'k Wil graag nog wat tips meegeven:
  • Bezoek uw grootouders wat meer en knuffel ze wat meer. Ze zullen er niet altijd zijn.
  • Wees voor uw zus gewoon de zus die ze nodig heeft. Ge moet niet proberen haar te overtroeven zoals alleen een grote zus dat kan, want dat helpt niet, dat is gewoon irritant.
  • Sport wat meer later, zo rond uw dertigste. En snoep wat minder!
  • Zijt nie zo streng voor uzelf.
  • Maak het uw ouders niet moeilijker dan het al is. Ge zult zelf ooit mama worden (tegen uw verwachtingen in, I know) en ge zult inzien dat ge dikke hoerenchance hebt gehad met de 2 ouders die het universum u geschonken heeft.
  • Toon aan de mensen wat meer dat ge ze graag ziet. Dat is niet zo moeilijk als het lijkt. 
  • Blijf altijd uzelf, ge zijt goed gelijk ge zijt. 
  • Geniet mega hard van al die vakantie, want binnen een paar jaar is dat voorgoed gedaan!
Ik zal afsluiten met een geheimke: binnen een jaar krijgt ge uw eerste echte kus én uw eerste lief, en daarbij dan ook sebiet die extra portie zelfvertrouwen die ge nodig hebt. 
Goed hé! 

Ik schrijf wel nog eens, binnen een jaar of 16 ;-)

Dikke kus,

Céline


2 opmerkingen: