donderdag 12 mei 2016

De grote draag-vraag

Ik heb thuis een tricot-slen draagdoek. Sommigen zweren hierbij, maar ik heb er altijd wat een haat-liefde verhouding mee gehad.

Joanna heeft er vaak ingezeten, als kleine huilbaby. Het hielp een beetje en op die manier had ik toch eens een paar minuten mijn handen vrij om wat op te ruimen in ons stort  huis. Maar praktisch heb ik het nooit gevonden. Ik wist (en weet nog steeds) perfect hoe hem te knopen, maar de baby erin krijgen vond ik altijd wat gedoe en ik vind het toch ook belastend voor mijn (toegegeven, zeer zwakke en gevoelige) nek- en schouderspieren.

Handen vrij op restaurant in Parijs en al. Toen bewees de doek echt wel zijn nut!

Hoe dan ook, met Ellie probeerde ik dit ook een paar keer, maar met veel minder succes. Ze werd er niet rustiger van en wanneer ik er haar op een rustig moment in zette, werd ze er boos van. Ik vind het telkens knopen, zeker op verplaatsing, te omslachtig en te onhandig (zeker voor iemand met mijn geduld, kuch kuch). Ik ben gewoon niet zo'n knoopdoekmama, blijkbaar. Intussen ligt het ding dus op mijn stapel "om door te geven/verkopen" want hij is in prima staat en ik kan daar allicht een toekomstige moeder erg gelukkig mee maken.

En nu komt het schaamtelijk gedeelte van deze post.

We hebben ook de Babybjörn drager.
Tumtumtuuuuum.

De draagzak die je als moeder-in-spe in huis haalt omdat je van niet beter weet. De ergonomisch onverantwoorde draagzak, I know.
Ik kan gelukkig met de hand op het hart schrijven dat ik deze ook niet veel gebruikt heb. Joanna heeft er maar een paar keer in gezeten gehangen. Ik voelde er mij eigenlijk nooit helemaal goed bij want hoewel zij niet klaagde, vond ik het er toch maar gek uitzien. Daarbij is het ook voor mij niet ergonomisch, want ik krijg er snel pijn van aan mijn nek en schouders...
Ik ben nooit op zoek gegaan naar een alternatief, want Joanna was snel groot en vooral heel snel heel mobiel. Ik heb bij Joanna zodra ze kon zitten, staan en kruipen (allemaal tegelijk rond 7-8 maanden), nooit de nood gehad haar veel te dragen, vooral omdat zij daar niet om vroeg. Ze zat en zit trouwens ook zelden of nooit in een buggy. Dat kind kan stappen, dat is iets ongewoon!

Prachtige foto wel :-)
Ellie-bellie (die tot nu toe 3 keren in de Babybjörn belandde) is een ander paar mouwen. Ze is nu 7 maanden en in mijn ogen echt nog een klein baby'tje. Toch in vergelijking met Joanna op die leeftijd. Poepke zitten begint nog maar net wat te lukken en hoewel ze verwoede pogingen doet om op haar buik vooruit te geraken, denk ik dat het nog lang zal duren eer dat ook effectief lukt.
Typerend aan Ellie is dat ze nog heel graag gepakt wordt. Ze trekt dan haar beentjes op, vleit haar hoofdje tegen mijn borst aan en kan erg genieten van dat contact (ik trouwens ook!). Joanna is ook een knuffelbeestje, maar had daar op die leeftijd toch veel minder nood aan. Zij kon natuurlijk al gewoon op ontdekking, dan wordt die moederschoot snel saai...

Dus.
Dat alles om te zeggen: ik wil een draagzak. Een goede, praktische, ergonomische draagzak, die ik niet moet knopen maar gewoon snel en gemakkelijk aan kan trekken. Ik heb zo'n vermoeden dat die de komende (zomer)maanden goed van pas zal komen, zeker nu ik graag mijn handen vrij heb met een kleuter in de buurt.
Ik googelde wat en las enkele interessante blogposts hierover (deze en deze bijvoorbeeld) en kwam uit bij de Ergobaby 360°. Handig, ergonomisch en heeft het voordeel dat het kindje ook naar voren kan kijken (wat bij mijn ultra-alerte en nieuwsgierige dochter nogal eens van pas zal komen, me dunkt).

Alvorens te gaan kopen, ben ik toch wel benieuwd naar andermans ervaringen hiermee. En bij uitbreiding naar tips & tricks rond dragen.
Kom ik er te laat mee? Ga ik die draagzak effectief veel gebruiken, rekening houdend met het feit dat ik tot nu toe nooit veel gedragen heb? Of is het de investering niet meer waard nu de kleinste al 7 maanden is?
(Er doen geruchten de ronde dat ik plots een "draagdrang" heb omdat de volgende maanden de laatste in mijn leven zullen zijn met een baby in huis en dat ik haar dus zo lang het kan nog dicht bij mij wil hebben. Ik bevestig nog ontken. Ahum.)

Shoot!!

7 opmerkingen:

 1. lijkt mij zeker nog de moeite, misschien eens kijken of je er een ommetje mee mag maken van de winkel ofzo? Voor mij was ergo baby iets te lang (heb een kort bovenlijf blijkbaar) Ik heb een manduca van bij kiddybips gekocht, die is intussen doorgegeven en geruild voor een tula toddler. Absurd content mee. Ze is nu 18 maanden en het blijft zn werk doen. Draag nu op de rug. Je kan ook wel aan tweedehands zakken komen (kijk eens op marktplaats.nl of facebookgroepjes) daar kan je wel een deal mee doen vaak, die dingen zijn normaal ook wel beresterk denk ik. Om er echt alles uit te halen vraagt het ook wel een mentale klik vind ik: nee ik laat de buggy staan en ik neem de doek. Ik was erg verbaasd hoe snel ik een sterke draagrug kreeg als ik het ongeveer elke dag deed. Ik vind dat ding de grootste redding als het zeven uur is en ik nog sta te koken en de dochter aan mn benen jengelt. Hup mn rug op en ze is rustig. Dezen hippie zegt: doen ���� maar je moet echt voor je zelf uitzoeken denk ik of het in je leven past. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Dat laatste vind ik nog het moeilijkste eigenlijk... Ik heb nooit veel gedragen omdat het iets is waar noch ikzelf, noch de eerste dochter blijkbaar nood aan hadden. Heb er ook nooit echt over nagedacht, ik deed gewoon wat go with the flow en daar kwam toevallig weinig dragen aan te pas. De kleinste is een ander type en ik heb het gevoel dat ik haar er plezier mee kan doen (en mezelf dus ook), maar dan moet ik het idd wel effectief DOEN. In mijn hoofd zie ik het op dit moment volledig zitten, maar of dat in de praktijk ook zo zal zijn? :-) Iets zegt mij dat ik het enkel zal weten als ik het een kans geef. Hem binnenshuis gebruiken zal hier allicht wat minder van toepassing zijn, want als de oudste thuis is, zal die 9 op de 10 ook aan mij willen komen hangen dan ;-) Ik zie het vooral als handig (en gezellig!) alternatief voor een buggy (korte wandelingen die we hier in het dorp soms doen, alleen om boodschappen met de 2 kindjes, je op drukke momenten in Gent wagen, handig voor op reis (wandelen, naar het strand,...). En spannend dat ik dit vind zeg, haha!

   Verwijderen
 2. Wij hebben een Ergobaby Carrier (wel de original, niet de 360). Best wel tevreden van, maar wij hebben hem nog nooit met 'grotere' babies gebruikt. Aangezien wij de draagzak vooral gebruiken voor wandelingen zijn wij vanaf dat kind 1 ca 10 maand oud was overgeschakeld op zo een Deuter draagrugzak omdat ons dat toch wat comfortabeler leek voor wandelingen van meerdere uren. Ik heb ook de indruk dat de Manduca wat geschikter is voor grotere kindjes dan de Ergobaby en een vriendin gebruikte die nog voor haar kind van 2-3 jaar, maar ik heb zelf geen ervaring met de Manduca.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci voor de info! Wij hebben ook een Deuter rugdrager, maar die is meteen een stuk omvangrijker. Zeer goed voor lange wandelingen maar daarbuiten niet altijd handig (gris je bijvoorbeeld niet snel uit de auto en leg je ook niet onder je buggy om eens te kunnen afwisselen ;-))

   Verwijderen
 3. Manduca is een enorme aanrader! Al veel vriendinnen die tip gegeven, en niemand heeft het zich beklaagd. Wel al mensen gehad die een beo kochten, maar die toen alsnog op manduca overschakelden nadat ze die van ons getest hadden.
  En belangrijk om te weten: als je voor ergonomisch dragen wil gaan, draag je kindje dan niet met het gezichtje naar voor! Ook niet met een beco 360. Het ziet er schattig uit, maar is nooit ergonomisch! Kan je nachecken op gespecialiseerde websites

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ik ben intussen ook al afgestapt van het idee van facing forward dragen :-) De draagzakken van ergonomische merken die de optie bieden, specifiëren blijkbaar ook dat het niet de bedoeling is dit lange tijd te doen (max. 15-20 min) en dat het ook maar mag vanaf het kindje (ongeveer) zelfstandig kan zitten.
   Ik twijfel momenteel nog tussen Manduca en Ergobaby performance :-)

   Verwijderen
 4. Hier ben ik en vriendlief helemaal fan van Tula. Maar eigenlijk kan ik jou vooral een draagconsulent aanbevelen. Eentje die jou helpt en verschillende draagzakken eens kan laten passen. Want er mogen nog zoveel mensen jou tips geven, de draagzak moet vooral goed zijn voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen