vrijdag 5 februari 2016

Project "ik wil mijn lijf terug" - maand 1

Tijd voor een tussentijdse evaluatie...

Algemene status: goed maar kan beter!

Sporten
De eerste 2,5 weken ging het prima! Ik ging 1 keer in de week naar de yoga (zalig!) en deed 2 - 3 keer per week thuis spierversterkende oefeningen.

En toen begon ik te werken en werd mijn routine weer helemaal overhoop gegooid. Daarenboven zijn de kindjes elk om beurt ziek en is er altijd wel eentje dat naar de dokter moet of extra aandacht nodig heeft. En minder slaapt. Ik was dus de eerste week dat ik terug aan de slag ging zoooo moet, dat het sporten er gewoon niet bij kon. In mijn tweede werkweek werd ik ook ziek (bedankt, Ellie, voor de beestjes) dus was sporten gewoon even niet aan de orde.

Gevolg: sinds ik ben beginnen werken 2 weken geleden sloeg ik de yoga lessen noodgedwongen over en deed ik 10 dagen geen oefeningen. Maar nu ik de eerste vermoeidheid van het werken én de serieuze buikgriep overwonnen heb, vlieg ik er terug in. Het zijn allemaal kleine moeites en ik heb er echt veel deugd van achteraf. Ik blijf dit uiteraard doen en vanaf maart ga ik ook terug 2 maal per week lopen. Hopelijk blijven periodes van zware vermoeidheid uit, want dan heb ik echt de fut niet om te sporten...Eten
Al veel gezonder dan vroeger maar het kan nog iets beter.

Wat goed lukt is het gezonde ontbijt. Ik ben helemaal verknocht aan fruit, havermout, amandelmelk, platte kaas, muesli, yoghurt,... in allerlei combinaties. Food-hack: ik gooi speculaaskruiden door mijn pot vol gezond lekkers, mmmm!

De gezonde tussendoortjes in plaats van chocolade of snoep, dat lukt ook prima! Ik eet meer fruit en noten. Ik sta mezelf af en toe een mignonette "noir de noir" toe of een koekje zonder suiker. Chocoladekoekjes en chips eet ik al een maand niet meer en dat gaat eigenlijk zonder veel moeite. Wanneer ik echt te veel zin heb in zoet, drink ik een cola zero. Ik heb ook altijd een light dessertje in huis (met zeer weinig calorieën) voor als het nodig is ;-)

Ik eet veel minder brood; mijn lunch bestaat uit soep of een slaatje met hoogstens 1 sneetje brood bij. Ik eet ook niet elke dag warm. Wanneer ik wel warm eet, probeer ik óf de vleesinname óf de koolhydraatinname (aardappel, pasta, rijst,...) te beperken. We eten ook meer vegetarisch dan vroeger.

Wat nog beter kan? Er is snel een excuus om te zondigen. Wij hebben nu eenmaal een druk sociaal leven en mijn sociaal leven bestaat nu eenmaal vaak uit "uit eten" of "eentje drinken" of "taart op zondag" of ... Ik zal mij op restaurant geen glaasje wijn ontzeggen en ik zal op een taartnamiddag gezellig een stukje mee eten. En zondagavond passeerden wij, na een vermoeiend weekend, langs de frituur. Dat moet ook kunnen, voor mij is dat genieten van  het leven. Alleen komt het gewoon wel vaak voor en ondermijnt dat allicht vaak wat mijn "inspanningen" doorheen de week. Maar goed, voorlopig slaag ik er wel in op zo'n eet- en drinkgelegenheden minder naar binnen te spelen dan ik vroeger had gedaan en dat is al veel waard!Resultaat
1 maand na de start van het project, staat er 66,9 kg te lezen op mijn weegschaal.
Dat wil zeggen dat ik 2,6 kg ben afgevallen op 1 maand tijd. Dat is meer dan het door mijzelf opgelegde gemiddelde van 1 kg per maand, hoera!
Ik besef wel dat de eerste kilo's het makkelijkst gaan en dat de buikgriep hier een handje heeft toegestoken. Nu ik genezen ben, zal er allicht wel weer een kilootje bijkomen. Er zal zeker een tandje moeten worden bijgestoken in de loop van de volgende maanden. Maar dit motiveert mij alvast!

Nog belangrijker dan die kilo's, is dat ik mij een stuk energieker voel sinds ik deze gezondere levensstijl hanteer. Ook al ben ik soms erg moe, ik voel dat mijn energiepeil gemiddeld hoger is dan vroeger. En dat is eigenlijk nog een betere motivatie.

Op naar maand 2!

10 opmerkingen:

 1. Mocht het een troost zijn, zelfs onze wedstrijdatleten die wij sponsoren met SANAS hebben ook 1 'zeurdag' per week waarop ze alles eten wat ze willen. Als je gedurende de andere 6 dagen wel oplet (koolhydraten beperken en als er toch zijn, beter in de voormiddag zodat je ze nadien nog kan verbranden, vegetarisch is ecologisch beter, maar niet altijd mager, ...) dan ben je al goed bezig en kan je het ook volhouden!
  Genoeg water drinken (heel belangrijk) en wat bewegen, maar toch ook genieten zou ik aanbevelen!
  Ik hou mijn hart hier al vast voor na de geboorte van baby 2. Dan doe ik ook zo'n plan. We zullen zien hoe dat verloopt!
  En als het kan helpen en ik hier wat reclame mag maken: wij hebben proteïnerepen en havermoutrepen in ons gamma die echt lekker zijn. En ook een proteïnepannekoekenmix! Enkel water toevoegen. Zelfs kindjes vinden ze lekker! En dus iets magerder dan de gewone versies.
  Just sayin'!! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hihi, Sofie, dat wist ik niet! Die repen klinken interessant, ga ik zeker eens voor kijken ;-) Goede tip ook van koolhydraten in de voormiddag!
   Dat gaat zeker lukken bij u, zoveel kennis van zaken! :-)

   Verwijderen
 2. Mja, het is niet omdat ik weet hoe het theoretisch zou moeten, dat het mij dan ook effectief zal lukken. We'll see!! Eerst nog wat genieten van het zwanger zijn en het excuus 'maar ik moet eten voor 2!' ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groot gelijk!
   En het is inderdaad vooral een kwestie van volhouden. Ik ben er ook pas aan begonnen toen de motivatie echt goed zat ;-)

   Verwijderen
 3. 2,5 kilo op een maand, dat lijkt me wel veel! blij voor jou dat het toch lijkt te lukken hé :-) nog veel moed om verder te doen!
  een tip als je te moe bent om te sporten: toch gaan, want door het te doen krijg je net meer energie en het geeft je een supergoed gevoel achteraf. ik heb ook af en toe eens niet veel zin, maar ik ga dan toch lopen omdat ik weet dat ik me telkens weer supergoed voel nadien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I know, achteraf ben ik ook altijd heel content en voel ik mij goed. Maar de voorbije weken was het eerst echt zoeken naar een nieuw ritme (ik moest bijvoorbeeld nog beginnen eten op het uur dat mijn yogales begint) en sporte met buikgriep is ook een no-go. Maar vanaf nu dus met nieuwe moed!

   Verwijderen
  2. ik eet altijd na het sporten, ik ben dan meer op mijn gemak en kan meer genieten van mijn maaltijd. maar ik weet natuurlijk niet om hoe laat je les begint. dat is het voordeel van lopen, ik vertrek wanneer ik zin heb.
   ik duim mee met je dat het goed lukt!
   x

   Verwijderen
  3. Als ik ga lopen, ga ik dat ook proberen doen, dat is idd de luxe van je tijdstip te kunnen kiezen. Maar van de yoga ben ik pas thuis om 21u45, als ik dan nog eet ligt dat veel te veel op mijn maag (en zit ik allicht ook met een appelflauwte in de yoga, want in tegenstelling tot wat velen denken, sta ik daar ook te puffen ;-))

   Verwijderen
 4. Heel veel succes verder, Céline. Ik sta hier door de borstvoeding en de zoon met koemelkallergie automatisch op dieet; geen koemelk, geen soja en geen eieren, waardoor de kilo's van de zwangerschap en nog wat extra er redelijk makkelijk af gaan. Maar ik had/heb sowieso wel wat kilo's te veel, dus ik heb nog wel een weg te gaan. Ik moet zeggen dat ik mij ook veel energieker voel sinds ik geen melkproducten meer gebruik. Ik vervang gewone melk nu door kokosmelk en dat werkt redelijk goed. En het handige is dat ik nu steeds een heel goed excuus heb om taart of andere zoetigheden te laten staan en ik kan het ook zonder problemen omdat ik weet dat anders de zoon er toch maar last van heeft. Ik ga morgen terug werken, ben heel erg benieuwd hoe de routine hier gaat verlopen, ik denk dat ik redelijk goed voorbereid ben, maar het zal sowieso wat uitzoeken worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Na Joanna vlogen de kilo's er bij mij ook af door de borstvoeding, maar ik moet zeggen dat ik nu nog weinig verschil merk. 4 maanden na mijn 2de bevalling weeg ik evenveel als 4 maanden na mijn eerste. Nog een paar kilo's eraf om terug op mijn streefgewicht te komen!
   Ik ben overgeschakeld op amandelmelk ipv koemelk en dat bevalt mij ook heel erg. Ik eet wel nog platte kaas, yoghurt,... (soms de soja-variant maar soms ook niet).
   Succes met de start, binnen een paar dagen ben je het alweer gewoon ;-)

   Verwijderen