maandag 22 februari 2016

De schone slaapster #2

Na haar buikgriepje had Ellie wat in te halen.
Ze kreeg bij de opvang flessen van 210/7 aangeboden (dat is dus in totaal 240 cc melk!) die ze lustig leeg dronk. 5 keer per 24u.

Een weekje later werd dat moeilijker. Vaak dronk ze 1 van haar flessen overdag maar half leeg, soms zelfs niet. En vaak moest daarbij aangedrongen worden.
Dat terwijl wij thuis om 23u Ellie uit een diepe slaap moesten wekken en ook daar het gevecht moesten voeren om haar te doen drinken. Hoewel dat dat meestal uiteindelijk wel lukte, voelde het helemaal niet goed.Sara van de opvang: "Het is toch wel zonde dat jullie haar 's avonds laat uit haar slaap moeten halen om te drinken terwijl ze hier dan overdag praktisch een voeding overslaat".

De arts bij Kind & Gezin: "Je kan kiezen tussen 5 maal per dag 180/6 of 4 maal per dag 210/7. 5 maal per dag 210/7 lijkt mij inderdaad veel voor haar gewicht."

Mijn gezond verstand: "Laat het kind slapen. Probeer het eens met 4 voedingen. Je weet maar nooit. Je had ook niet verwacht dat ze op 4 weken al ging doorslapen. Geef het een kans. Ze is een gelukkig kind dat haar curves volgt dus ga ervoor."

Google: Er zijn inderdaad perfect gezonde kinderen van die leeftijd (4 maanden) die 10-12 uren doorslapen. Who knew?

Ellie: "Yesssss! Niet meer wakker gemaakt worden om tegen mijn zin melk te drinken, waardoor ik dan vanaf 3u last begin te krijgen van mijn darmen en mijn ouders ook uit hun slaap houd. Nu slaap ik nóg beter dan voorheen!"

Pret met Ellie

Ellie drinkt dus sinds een week 4 flesjes van 210/7 per dag, met ongeveer 5 uren tussen elke voeding (7u-12u-16u30-21u). Alle beweringen ten spijt dat een kind van die leeftijd nog een te kleine maag zou hebben voor die hoeveelheden of dat ze niet langer dan 8u zonder voeding zou mogen. Wij hebben haar die hoeveelheid niet opgelegd (ze vroeg er zelf om en drinkt de flesjes ook met gemak leeg) en dat ritme ook niet (dat gaf ze ook zelf aan: voeden op vraag met de fles kan ook, ja).
We moeten wel nog opstaan om tutje te geven. Soms 1 keer (meestal rond 3u), soms vaker. Moesten we haar rond 3u een fles geven, zou ze die waarschijnlijk wel drinken. Maar ten eerste, ervaring leert ons dat ze dan 's morgens niet wil drinken (zelfs na 10 uren zonder melk is ze 's morgens niet echt uitgehongerd) en ik stuur haar toch liefst met "ontbijt" naar de opvang. En ten tweede, we zouden toch moeten zot zijn haar gewoon te maken om 3u 's nachts te eten als blijkt dat ze perfect zonder kan!

Beentjes knuffelen

Dus.

Aan alle toekomstige ouders, of dat nu zeer nabije of zeer verre toekomst is: het kán! Ook als uw eerste kind een erbarmelijk slechte slaper was. Voorál dan, ge had nog iets tegoed ;-)

Aan alle ouders wiens kindje op dit moment zo'n erbarmelijk slechte slaper is: hang in there! Ooit word het beter! Teren op liefde alleen, dat blijft niet duren, dus roep af en toe wat hulp in zodat je wat kan bijslapen. Want vermoeidheid is "den duvel". Courage!

1 opmerking: