donderdag 30 oktober 2014

Hoe ik werk

Ik heb niet de gewoonte over mijn werk te schrijven, maar ik maak graag een uitzondering na het lezen van dit interessant stukje schrijfsel.
Want het gaat niet zozeer over mijn werk op zich, wel over hoe ik functioneer. En ik vond het best wel intrigerend, om dit interview met mezelf te doen!

Mijn job? Ik ben coördinator bij de Zorginnovatiecluster vzw. Klinkt vaag, is het niet, wel heel breed. De vzw heeft als doel de zorgeconomie in Zuid-Oost-Vlaanderen te stimuleren, heeft meer dan 50 leden uit de zorgsector en 1 werknemer, zijnde ikzelve. Ik ben dus mijn eigen baas en dat heeft bijna uitsluitend voordelen. Je kan het een beetje beschouwen als ben ik zelfstandige in loondienst. Er is veel werk, nu en als ik mijn eigen toekomstplannen mag geloven nog veel meer in de toekomst. Maar ik doe het van dag tot dag, dat werkt het best!
On the move? Ik heb een iPhone 4S van mezelf en smartphone van Nokia van het werk. Oh en sporadisch gebruik ik onze Ipad 1, voor mezelf om te lezen of voor dochterlief als lange-autorit-entertainment.
PC of Mac? Een Acer laptop van het werk (Microsoft dus), een Macbook Air van het lief en een Mac Mini van mezelf. Apple is mijn vriend, but I see other people.

Heilige apps/tools/software
Voor het werk blijft het simpelweg bij Office programma's. Outlook voor mails en agenda en verder de heilige drievuldigheid Word-Excel-Powerpoint. Die office programma's en ik, wij komen best wel overeen. Iets exotischer heb ik niet nodig om mijn werk goed te doen. 

Ik ben nogal voorstander van werk en privé gescheiden te houden, dus ik houd ook via Hotmail (tegenwoordig ook Outlook) een privé-kalender bij. Deze is gesynchroniseerd met mijn iPhone, de agenda van het werk niet. De iPhone is namelijk privé, voor het werk heb ik een smartphone van Nokia die doet wat het moet (bellen, sms'en, mailen) maar waar ik verder niet aan gehecht ben.

Daarnaast ben ik grote fan van Dropbox, dat ik zowel voor het werk als privé gebruik. 

Google Maps is ook een dikke vriend van mij. Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor aardrijkskunde en ik ga nooit ergens naartoe zonder het eerste gelokaliseerd te hebben op Google Maps. Ieder z'n meug!

De werkplek
Als ik op de hoofdzetel in Aalst ben, dan zit ik aan een eerder ouderwets bureau in een wat verouderd gebouw. Gepersonaliseerd is de werkplek (nog) niet, gezien het niet mijn enige werkplek is en ik er dus ook niet erg aan gehecht ben.

Met zicht op mijn lievelingsjas

Als ik thuis ben (yep, ik kan kiezen waar ik werk. En wanneer ook.), dan zit ik gewoonlijk in ons bureautje. Daar staat mijn Mac mini, maar ook het bijhorend grote computerscherm, dat ik dan aansluit op mijn werklaptop waardoor ik met 2 schermen kan werken. Ik ben het zo gewend geraakt op mijn vorige job, dat ik het nu soms echt vervelend vind "maar" 1 scherm te hebben :-)
In de winter zit ik echter vaak gewoon beneden aan de eettafel (of waarom niet lekker in de zetel als ik moet lezen bijvoorbeeld), omdat die leefruimte verwarmd is. Dan moet ik niet extra stoken in de bureau. De energieprijzen tegenwoordig, weet je wel...
En ik heb ook nog een 2de bureau in Aalst waar ik terecht kan, bij 1 van onze projectpartners. Open space, moderne sfeer. Leuk ter afwisseling!

Getting things done
Korte-termijn-deadlines zetten voor mezelf, dat werkt het beste. Ik duid in mijn agenda aan wat ik wanneer gedaan wil krijgen, blokkeer halve of ganse dagen per to do en probeer mij daaraan te houden. Proberen zeg ik, want er komen uiteraard altijd onverwachtse zaken op me af ook. Maar ik ben flexibel en bouw meestal ook voldoende buffer in.
Anderzijds, wanneer de deadline niet erg strak is, ben ik soms snel afgeleid. Die pomodoro-techniek waar lilith van spreekt, ga ik dus ook eens testen!

Check!
Vroeger gebruikte ik al eens de fameuze vlagjes in Outlook om mijn to do's op te lijsten. Tevergeefs, eerlijk gezegd, ik keek er meestal niet naar. Nu heb ik in mijn Postvak In een mapje "to do" gemaakt (kan het simpeler?), waar ik elke dag in ga kijken. Dat werkt wél, om 1 of andere reden.
To do's die niet in mijn mails staan, noteer ik in mijn agenda. Wanneer ik een periode blokkeer om aan een bepaald project te werken, schrijf ik in de notities wat allemaal moet gebeuren. Werkt óók goed!

Privé gebruik ik Fantastical op mijn iPhone. Agenda & herinneringen in 1, handige app. Zeker voor die herinneringen, ik ben vaak zeer dankbaar voor het bijhorend alarmpje! Verder houd ik to do lijstjes bij in mijn notities op mijn iPhone. Heb ik altijd bij de hand, en hoewel ik vroeger een papieren agenda had, zijn lijstjes op papier nooit echt mijn ding geweest. Best wel raar voor een organisatie- en controle-freak als ik, die dus graag lijstjes maakt... Zelfs mijn boodschappenlijstje staat op mijn iPhone!Gadget-freak?
Helemaal niet. Het is nu bijna 3 jaar geleden dat ik mijn iPhone kocht, mijn eerste en voorlopig enige. Ik vind dat die dingen, nu nog steeds, gigantisch veel kosten en ben er dan ook zuinig op. Af en toe begint het beestje het wat lastig te krijgen (de batterij buiten beschouwing gelaten, die heeft het al heel lang heel lastig), maar ik ben er dan ook mee vergroeid geraakt. Eerlijk toegegeven: het ding is onbewust een verslaving geworden, en daar wil ik wel terug van af. Ik moet daar eens werk van maken!

Het oor wil ook wat
Soms wil ik pure stilte, soms is wat achtergrondmuziek of de radio wel fijn. Toen ik studeerde, luisterde ik wel vaak naar klassieke muziek, dat bevorderde mijn concentratie. Tijdens het werk nog niet geprobeerd, misschien moet ik dat eens doen.

Boekenwurm
Momenteel ben ik bezig in "This is were they leave us", maar het wil niet vlotten.
"Us" staat klaar, maar ik geef de vorige eerst nog een kans. Ik ben geen quitter als het op lezen aankomt, ik leg niet graag een boek naast mij neer zonder het uitgelezen te hebben. Ook al is het niet echt mijn ding. Oh, en het Blogboek staat ook klaar, zoals je ziet!

Ik ben een e-readster. Hoewel ik ook heel graag een echt papieren boek ter hand neem, vind ik dat e-readen echt handig: zoveel praktischer in bed en eerlijk, de boeken zijn ook gewoon goedkoper! Mijn eerste e-books kocht ik voor onze reis naar Thailand, intussen ruim 2 jaar geleden. We trokken rond met de rugzak dus de kilo's werden zwaar beperkt. Maar een reis zonder goeie lectuur is voor mij geen vakantie, dus daar bracht de iPhone uitkomst. De iPhone, ja, ik slaag er prima in om op dat kleine scherm te lezen. Lettergrootte en lichtsterkte pas je gewoon aan. Nooit problemen mee gehad, hoewel veel mensen me vreemd aankijken als ik het vertel. 
De schone slaapster
Niet dus. Ik ben een vreselijke slaapster: het aantal nachten per jaar dat ik aan 1 stuk door slaap, van 's avonds tot 's ochtends, kan ik op 1 hand tellen. Ik slaap moeilijk in en word wakker van het minste licht of geluid of van de minste beweging. Daarenboven is onze dochter ook wel vaak wakker 's nachts.
On top of that heb ik eigenlijk veel slaap nodig om goed te functioneren. Ik ben dus constant vermoeid sinds de komst van onze dochter, al is dat in gradaties. Het went, maar tijdens slechte periodes vind ik het nog altijd erg lastig, dat slaaptekort.
Over het algemeen ga ik dus vroeg slapen (dat varieert tussen 21u en 23u) en opstaan gebeurt meestal rond 6u30. Behalve in het weekend!

Gouden raad
Dat ik meer moet loslaten. Ik krijg dat advies nog altijd, vaak. En dat is goed.
En ik doe heel hard mijn best.

En nu ga ik eens enkele apps en tips opzoeken die ik in alle andere "Hoe ik werk"-blogposts al ben tegengekomen. Merci daarvoor!

4 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen, ik schreef er ook over vandaag en leerde al ongelooflijk bij van anderen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja hé! De pomodoro-techniek en Evernote, allebei nieuw voor mij en intussen geïntroduceerd in mijn leven en goedgekeurd ;-)

   Verwijderen
 2. Heel erg inspirerend, dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat een fijne comment, mijn schrijfsel als inspiratie, dat is nieuw :-) Erg graag gedaan!

   Verwijderen