woensdag 13 november 2013

Van bio tot groen

Nu we tussen de boeren wonen, vonden we het zelf ook tijd om wat "groener" te worden. Want geef toe, dat is tegenwoordig echt geen overbodigheid, als je het zo hoort (foei België, slechte leerling!). Dat gaat echter niet zomaar van de ene dag op de andere, dus we beginnen met babysteps.

Stap 1: wekelijks een biopakket bestellen bij de bioboerderij rechtover ons.

Echt een meevaller! Altijd verse groenten in huis, die je een beetje verplicht bent op te eten want o zo zonde om ze te laten slecht worden in de frigo. En wat voor groenten! Van sommigen wisten we nauwelijks het bestaan af. Met als gevolg dat ik ook wat nieuwe recepten in huis haal, leuk ter afwisseling want wij vervallen nogal gemakkelijk in het patatje-groentje-vleesje/visje concept, voornamelijk uit gemakzucht. En het voelt ook gewoon gezond. De groentjes (en het fruit dat er ook soms bij zit!) zien er zo écht uit, lokaal geteeld en geoogst. Kleine schattige witloofjes en spruitjes met de restjes aarde er nog aan. Af te halen in zo'n authentieke groentenbak in 1 van de afhaalpunten, in ons geval bij een vrijwillige Dikkelaar onder zijn/haar carport, elke woensdag vanaf 13u. Je kan de grootte van het pakket én de samenstelling zelf kiezen, je kan zelf kiezen welke week je wel en niet deelneemt en je betaalt gewoon wekelijks voor wat je koopt. Topservice! Deze week kregen we onder andere savooi, aardpeer en rammenas. De keukenprinses in mij (kuchkuch) staat voor een paar uitdagingen ;-)



De bioboerderij heet trouwens Ourobouros en hier vind je hun website. 

Stap 2: composteren.

Zoiets simpel. Voorheen hadden we ook een tuin, met een composthoop achteraan (of toch iets dat daarop leek), maar toch ging ons groenafval gewoon bij de rest. Waarom we het nu wel doen, dat wijt ik aan de goede invloed van "den buiten". Het past in ons nieuwe plaatje. 
We hebben zelfs 2 composthopen, we menen het dus. Een grote voor tuinafval, voornamelijk gras, helemaal achteraan in de tuin en eentje dichter bij huis voor het gras dichter bij huis (nee, echt?) en voor "patattenschellen" en consorten uit de keuken. Netjes afgebakend met een omheining, door Michiel zelf gemaakt met snoeiafval. Groen hé van ons!

Stap 3: vuile luiers apart sorteren.

Herbruikbare luiers gaan ons een brug te ver (vergt veel geld en veel tijd, wat we niet hebben), maar dit is echt wel haalbaar. Gemeente zwalm voorziet speciale zakken voor luiers, te kopen bij de lokale handelaar, die je dan in het containerpark kan dumpen. Of dit echt zoveel beter is voor het milieu, daarover zijn de meningen alsnog verdeeld, maar het kan in elk geval geen kwaad. Daarenboven betalen wij voor de afvalophaling een bijdrage gebaseerd op het aantal kg huishoudelijk afval dat 2-wekelijks wordt opgehaald. Denk de pampers weg, en we besparen heel wat!

Zoals je ziet, babysteps. We hebben nog meer groene plannen voor de toekomst, maar zonder veel haast. Dat is fijn, op die manier hebben we altijd wel een "projectje" lopen en zo hebben we het graag.

Over babysteps gesproken, daar doet Joanna niet aan mee. Die evolueert in reuzensprongen, op alle vlakken. Momenteel: tandjes. De 2 onderste zijn er nog maar net door en de volgende lading komt er blijkbaar alweer aan. Ocharme het kind, ocharme wij. Onze nachtrust sparen we voorlopig dus op voor later. Het zal dan nog zoveel deugd doen na een dag noeste arbeid in onze moestuin!


4 opmerkingen:

  1. Sarah Van Eetvelde30 november 2013 om 15:48

    Hallo,
    ik kan het niet laten toch een reactie te plaatsen op dit bericht :-)
    Over de herbruikbare luiers, waarvan je schrijft dat ze tijd en geld kosten.
    Over die tijd valt te discussiëren, ik vind het enorm goed meevallen. Maar dat geld wil ik toch echt zwaar tegenspreken. Wij betaalden net iets meer dan 500 euro voor alle luiers voor onze twee zonen (nieuwprijs, en van een hip en handig merk)
    En dan bedoel ik dus echt alle luiers: van geboorte tot zindelijkheid.
    250 euro per kind dus, waarvan we per kind 100 euro terugkregen van Stad Gent.
    Komt dus neer op 150 euro per kind.
    Nog electiricteitskosten erbij, en wasmiddel. Maar dan nog kom je véééééééél goedkoper uit dan met pampers, zelfs als je voor kruidvatmerk gaat.

    Dus wie weet ben je alsnog te overtuigen :)

    En voor de rest: heel fijne blog, leuke foto's en schattige dochter.

    Groet
    Sarah

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hey Sarah,

      dat is nieuw voor mij! Ik heb altijd gehoord en gelezen dat het "duur" was, zo zie je maar, blijkbaar niet alles zomaar geloven :-)
      Helaas vrees ik dat wij hier in Dikkele geen geld meer zullen terugkrijgen van Stad Gent ;-) Wij krijgen wel 100 euro per jaar van onze mutualiteit als we kassaticketjes met kleefbriefjes indienen.
      Praktisch vraagje, hoe doe je dat dan op verplaatsing? En hoe gaat het bij de kinderopvang, krijg je dan elke avond de vuile luiers mee naar huis?
      Het is waarschijnlijk kwestie van routine vinden, maar ik ben nu zo gewoon aan de pampers en heb al zoveel tijd tekort, dat ik zo'n switch niet direct zie zitten. Hoewel ik het interessante kostenplaatje wel in het achterhoofd houd, want ik vind het nog steeds het overwegen waard!

      Bedankt voor de complimentjes ook ;-)

      Groetjes,
      Céline

      Verwijderen
  2. Hey Céline,
    ik lees nu pas je reactie.

    Hoor Dikkele bij Merelbeke? Want daar krijg je ook een premie bij aankoop van katoenen luiers.

    Als je op uitstap gaat, neem je een speciaal zakje mee: http://klein-spook.be/shop/toebehoren/itzy-ritzy-wetbag
    Ziet er hip uit :-) Is water- en geurdicht (werkt echt!) dus daar stop je dan gewoon de vuile luier in.
    Kinderopvang is inderdaad een ander paar mouwen, moet je bespreken of ze het zien zitten of niet. Mijn onthaalmoeder vond het ok, en ik kreeg dus inderdaad elke dag de vuile luiers weer mee. (in zo'n zakje)

    Mocht je het voor een eventuele volgend kindje overwergen, raad ik je een info-avond heel erg aan! Zie http://klein-spook.be/kalender

    Nog meer info: http://klein-spook.be/veelgestelde-vragen

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik leer bij, bedankt!
      (Dikkele hoort bij Zwalm, vrees voor de premie, maar wie weet!)

      Verwijderen