maandag 11 november 2013

Ontdekkingsreizigers #1

Heerlijk toch, zo van die gestolen dagen. 11/11 is er zo eentje, zeker als die netjes volgt op een weekend. Zondag nummer 2, maar dan zonder de klassieke zondagse verplichtingen, want die vonden al plaats op nummer 1. Op zo'n dagen heb je eindelijk wél eens wat je anders zo vaak te kort hebt:

Tijd!

Hier werd die tijd vandaag zeer nuttig besteed: wat broodnodige klusjes in huis en tuin, die kort na de middag al waren afgerond mede dankzij de groene vingers van een bevriende vrijwilliger. Resultaat: nog een halve dag TIJD, vrij van plannen of verplichtingen. Tijd om te doen waar wij op dat moment goesting in hadden. En daarenboven mooi (= droog) weer! Het uitgelezen moment voor een uitstapje dus. Ben ik altijd voor te vinden, meer nog, ik ben gewoonlijk de gangtrekker, want ik trek er nu eenmaal graag op uit.

Onmiddellijk broedde het plan om de komende maanden, bij gelegenheid, onze nieuwe streek wat beter te leren kennen. Vlaamse Ardennen, u weze gewaarschuwd! Eerste op het lijstje, puur willekeurig: Ronse. Ooit wel al eens geweest, maar ons eigenlijk onbekend. Dus wij op pad.

Voor mij is zo'n uitstapje volop genieten. Ik voel mij dan een beetje als een klein kind in een snoepwinkel. Het enthousiasme laait al op zodra we de straat uitrijden. Alleen al een "nieuwe route" verkennen, vind ik kicken. Dat klinkt dan een beetje als volgt.

"Hier ben ik nog nooit geweest". 
"Mooi hé". 
"Oh kijk, hier dit en daar dat". 
"Hier is het toch echt gelijk de Ardennen". 
"Amai we zijn er nog snel hé".

Niet te stoppen. En Michiel maar lachen en knikken; hij laat mij rustig mijn ding doen en geniet zelf meer in stilte.

Eens in Ronse is de eerste bestemming direct Grote Markt, want het is bijna fruitpaptijd en daar is waarschijnlijk wel een café te vinden. Dus na een kleine omweg via één of andere kerk, waar ik snel eens de toeristische info lees (want ik wil toch een beetje het gevoel hebben dat we het goed doen), zitten we na een halfuurtje al lekker warm in "Brasserie Harmonie": ruim, gezellig en duidelijk met historische waarde. Op de hoge muren staan jachttaferelen afgebeeld, het gebouw straalt echt een authentieke sfeer uit. Tijd dus voor thee, koffie en fruitpap.
Joanna vindt het allemaal fantastisch. Ze eet met veel smaak, steelt de show met haar gebrabbel, zit ongegeneerd vreemde mensen te verleiden (lachen en lonken, hoofdje scheef, één en al enthousiasme uitstralen, onweerstaanbaar gewoon) en wordt zo mogelijk nog vrolijker als er nog meer kindjes binnenstappen. Hier een sfeerbeeldje. 


Nu zou je denken, na die pitstop begint de uitstap pas echt, want ze hebben eigenlijk nog niets bezocht. Niets is minder waar.

Confession: wij genieten minstens zoveel van het idéé dat we een uitstap hebben gedaan, als van de uitstap werkelijk te doen zoals het eigenlijk hoort. 

Wij zijn gewoon snel content: we zijn buiten geweest, hebben de sfeer van de bestemming opgesnoven, hebben iets gedronken (een must), dus we kunnen naar huis. We hebben uiteraard nog een "klein toerke" gedaan - anders was het wel heel triest - maar ik denk dat we al bij al anderhalf uur in Ronse zijn geweest. Let wel, de terugweg was ook nog één en al plezier, want we namen uiteraard een andere route dan in het gaan. Logisch toch?

De eerste verkenning van de streek was dus een succes. We hebben een positief beeld van Ronse, het was een leuke gezinsuitstap en we hebben volop kunnen genieten van Joanna die op haar best was. Het kind is een uitvijzerke, dat is nu al duidelijk.
Staan nog op het lijstje: Brakel, Gavere, Geraardsbergen, Horebeke, Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem en Zottegem. Dat zijn namelijk (volgens wikipedia toch) de overige gemeenten en steden van de Vlaamse Ardennen. Buiten Zwalm dan, want dat zijn we natuurlijk al volop aan het ontdekken. Blogvoer genoeg!

3 opmerkingen:

 1. leuk leuk leuk, ik lees vanaf nu ook dagelijks jouw blog naast een heleboel andere :-)
  herkenbaar wat je schrijft...
  ik zet je in de reader van mijn eigen blogje!
  veel plezier nog!
  x

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ik kan jullie ook Mater aanraden als supergezellig dorpje in de Vlaamse Ardennen. van mijn 8 tot mijn 22 hadden mijn ouders daar een buitenverblijfje en gingen daar maandelijks een paar dagen heen. vooral heerlijk om te gaan wandelen en de typische bruine kroegen te ontdekken.
  leuke blog trouwens, ik lees graag mee! groetjes van Nathalie en José xx

  BeantwoordenVerwijderen