vrijdag 18 december 2015

Met ons viertjes - week 10

In veel opzichten beter dan week 9!

Joanna is genezen.
Het is te zeggen, van haar oorontsteking. Ze zit intussen met ontstoken oogjes en opnieuw veel snot. Maar goed dat het vandaag de laatste schooldag is. Daar gaat ze trouwens met plezier naartoe, na een ganse week ziek thuis zitten. Wanneer ik haar nu 's middags ga halen, wil ze eigenlijk zelfs liever nog wat blijven. Hopelijk is dat na de vakantie ook nog zo, want dan proberen we opnieuw met 2 volle dagen. In de nasleep van haar ziekte slaapt ze momenteel nog 2 à 3 uren 's middags, ook al gaat ze tegen haar zin in bed. Ze heeft duidelijk haar slaap nodig!

Ze is (net als haar moeder) volledig in kerststemming intussen. Ze knuffelt de kerstboom (van ver want dat prikt!), vindt de lichtjes in onze haag de max en gebaart hier binnen dat ze in de sneeuw speelt. Ze was ook echt in haar element op de kerstmarkt van Dikkele vorig weekend, waar een groot houtvuur haar uitnodigde om er rond te dansen en zingen. Het kind was simpelweg doodcontent dat ze nog eens buiten mocht na een week ziek zijn.Ellie is alweer vergeten dat ze gevaccineerd is.
Na enkele dagen moeilijk eten (waarschijnlijk door het vaccin tegen rotavirus), gaat het nu weer stukken beter. Daarmee bedoel ik dat ze meestal redelijk rustig drinkt (in plaats van te liggen wriemelen en spartelen tijdens haar fles!). Ze lijkt nu ook eindelijk meer te drinken in 1 keer, wat hopelijk haar frequentie naar beneden zal halen van 6 keer per dag naar 5 keer. Wat volgt is wat technisch, voor wie wil ;-) 

Tot midden deze week dronk ze 6 maal per dag en gezien ze haar laatste fles krijgt rond 23u en haar eerste tussen 6u en 7u, wil dat dus zeggen dat ze ongeveer om de 3 uren dronk. Flesjes van 120/4 (voor de leken: 120 ml water met 4 schepjes melkpoeder, wat een totaal geeft van 135-140 ml melk), wat voor haar gewicht prima is. Alleen dronk ze haar flessen nooit leeg, op een uitzondering na. Integendeel, ze dronk vaak maar 80-100 cc, wat (in theorie) eigenlijk te weinig is.
Ik heb vanalles geprobeerd: een grotere speen (ze verslikte zich dan keihard, geen optie dus), tussendoor even pauzeren en laten boeren (helpt niet), 10 minuutjes wachten en opnieuw aanbieden (helpt zelden), meer tijd proberen laten tussen voedingen (geen optie: honger is honger en dan wordt er gekrijst tot ze melk krijgt... waar ze dan maar 80 cc van dronk!), etc...

Wanneer mevrouwtje niet meer wil drinken, dan wil ze niet meer. 
Punt. 
Ze maakt het ook erg duidelijk: fles uit de mond duwen, vieze gezichtjes trekken, hoofdje wegdraaien,... Dan heeft het weinig zin om aan te dringen.

Maar sinds gisteren lijkt ze die grotere hoeveelheden plots wel te smaken. Ze drinkt de meeste flesjes helemaal leeg en dronk gisteren dus slechts 5 keren in plaats van 6. Hopelijk houdt die tendens aan en kan ik binnenkort 150/5 maken voor 5 flesjes per dag, die ze rustig en met smaak uitdrinkt. En mens mag al eens dromen hé ;-)

De gezusters Vermassen

Ellie lijkt verder een vrolijk en gelukkig kind.
Ze lacht graag en veel (nieuwe favoriet: de kerstroos die ik in huis haalde. Ze is er verliefd op.) en neemt de wereld rondom zich keihard in zich op.
Overdag slapen is nog altijd niet haar favoriete bezigheid maar begint beter te lukken. Ze maakt er sinds deze week een gewoonte van zichzelf in slaap te huilen. Niet gewoon wat neuten, maar eens goed bleiten en dat wel eventjes volhouden. Leuk is anders (koppijn! handen te kort!), maar zolang ze niet huilt van de pijn, ben ik al content.

Haar vertering is nog steeds redelijk rampzalig, toch voor iemand die 24/24 en 7/7 hetzelfde te eten krijgt op redelijk vaste tijdstippen. Nul regelmaat in de stoelgang, zowel qua timing als qua consistentie (geen details!). Maar ze lijkt wat gewend te geraken aan haar übergevoelige darmen en heeft er precies minder last van. De krampen zijn ook wat verminderd. Binnen een maand zou het alweer een stuk beter moeten zijn, ik ben eens benieuwd!Ik kijk erg uit naar de kerstvakantie.
Mijn batterijen zijn namelijk redelijk leeg en geraken moeilijk opgeladen. Maar de volgende 2 weken zijn we weer met 2 om thuis de zaken wat in goede banen te leiden en we hebben leuke vooruitzichten. Te beginnen bij een overnachting in Hasselt, inclusief uit eten, kerstmarkt (Winterland, duust keer beter dan de Gentse Winterfeesten!) en wellness. 
Batterijtjes opladen voor de eindejaarsfeesten ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten