dinsdag 2 september 2014

*Geeuw* en wat percentages

Niet omdat mijn leven saai is hoor, integendeel!
Maar omdat wij zo af en toe (laten we zeggen in 25% van de gevallen) met een nachtbrakertje zitten.

Ik kus mijn beide handjes voor die 75% van de keren dat onze nachtrust niet onderbroken wordt, of toch niet door haar.
Nota: mijn nachtrust is ALTIJD onderbroken. Altijd zo geweest. Niet ideaal voor iemand die veel slaap nodig heeft, maar dat terzijde.
Maar tegenwoordig vindt Joanna het leuk om zo af en toe eens gewoon lekker wakker te zijn midden in de nacht. Babbelen, lawaai liggen maken, wat neuten,... Ze is dan gemakkelijk 2 uren wakker, zoals vannacht, waarin ze zich om de 5 à 10 minuten eens laat horen.

Vaak proberen we het op te lossen met een fles en dat helpt in ongeveer 50% van de gevallen. Ouder 1 gaat beneden snel het flesje maken, ouder 2 geeft de fles en stopt terug in. We zijn allebei wakker maar niet meer dan 10 minuten (het kind drinkt het kwartje liter op 3 minuten leeg, zonder overdrijven).
Eigenlijk kan ze perfect zonder en ik wil haar ook niet overvoeden met die extra fles groeimelk (kan dat? Doen we het beter niet?), maar als dat 1 kans op 2 betekent dat ze vrij snel terug slaapt, dan gaan wij gemakkelijk voor de bijl...

In de andere 50% van de gevallen, is er echt niets aan te doen en moet ze gewoon zelf terug in slaap vallen. Ze ligt ook niet onbedaarlijk te huilen hé (godzijdank!), maar ze is gewoon klaarwakker.


Resultaat?

 1. Kindje moe overdag, eigenlijk nood aan 2 flinke dutten maar vandaag is de eerste dag terug bij de onthaalmoeder en daar slaapt ze altijd maar 1 keer (veel te leuk om te slapen!). Dat wordt een zonnetje in huis vanavond. *Kuch kuch*
 2. Ouder 1 en ouder 2 ook moe, want wij zijn uiteraard mensen die veel slaap nodig hebben. En dat is niet uit de lucht gegrepen hé, ziehier wat ik onlangs in mijn mailbox van het werk kreeg: "Ongeveer 10 % van de bevolking heeft genoeg aan een gemiddelde van 6,5 uur per nacht en zowat 15 % heeft meer dan 9 uur nodig." Wij behoren 100% zeker tot die laatste 15% waarvan sprake. Brute pech! Maar we overleven het wel. Jonge ouders zijn nu eenmaal moe, punt.
 3. Ik moet daar af en toe eens goed over zagen, over die onderbroken nachten. Zaagtherapie.

Voornemen?

 1. Kindje terug op een vast en vooral verantwoord tijdstip in bed steken. De voorbije 2 weken (2 maanden per uitbreiding) lapten we dat al eens aan onze laars: zomer, vakantie, mooie warme avonden, 2 weken geen onthaalmoeder,... Komt 1 september, komt regelmaat. Tijdens de week dan toch ;-)
 2. Die nachtfles ga ik ook maar proberen laten vallen. Het is een goedkoop trucje; ze mag het niet opnieuw gewoon worden en heeft het ook absoluut niet nodig. Dat wordt dan gewoon wat meer tanden bijten in de hoop dat die 75% snel wat omhoog gaat.
 3. Last but not least: zelf ook op tijd gaan slapen. Onze dag begint meestal rond 6u en als wij effectief 9 uren slaap nodig hebben per nacht, dan zouden wij dus eigenlijk om 21u moet inslapen. Compleet onmogelijk natuurlijk, maar elke extra minuut is welkom. De dagen zijn toch aan het korten ;-)

Slaapwel!
4 opmerkingen:

 1. als het een troost mag zijn: emil had ergens vorige maand ook zo'n korte periode van onderbroken nachten, wat we helemaal niet gewend zijn. naar de reden hadden we het raden, hij werd gewoon wakker en raakte dan moeilijk opnieuw in slaap. een nachtfles gaf ik nooit, maar dat is ieders eigen keuze hé, uiteindelijk doe je gewoon wat voor jouw kindje werkt dus ik zou daar niet mee in zitten!
  maar na een paar weken was dat over en nu slaapt hij weer het klokje rond als een roosje. als ik me niet vergis is joanna een maandje jonger, dus misschien zit ze in eenzelfde fase als emil toen, en zal het binnenkort wel over zijn... ik duim mee! x

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks! Hier is het eigenlijk altijd al een beetje op en af (die 75-25 dus) maar in de winter had dat wel veel te maken met het vele ziek zijn. Ze heeft ook altijd veel last wanneer haar tandjes doorkomen en dat is de voorbije maanden non-stop geweest, ze heeft bijna al haar tanden intussen. Maar heel soms is ze ook gewoon wakker zonder dat er iets scheelt :-) Maar zoals je zegt, het zal ook wel weer passeren. Vannacht heeft ze gewoon doorgeslapen trouwens ;-)

   Verwijderen
 2. Met ons dubbel werk overdag (uiteraard ook dubbel plezier... allé meestal - een mens moet eerlijk blijven;-)), ben ik zo blij dat die van ons 95% van de nachten mooi doorslapen. Zeker onze Leon, ik denk dat ie sinds ie doorslaapt, op misschien een of twee uitzonderingen na, nog geen enkele nacht heeft overgeslagen. Margot, onze nachtuil en vroege vogel durft dat ietsje meer te doen. Maar we moeten zeker niet klagen, ze slaapt dan meestal ook weer meteen in. En onze Leon wordt er nooit wakker van, de slaapdoos ;-) Misschien is het wel een gift van moeder natuur, dat ze tweelingouders niet ook nog 's nachts dubbel laten opdraaien. Céline, ik denk ook dat het een fase is. Nu ik eraan denk, er is ook wel een korte periode geweest dat ons Margot regelmatig wakker werd, en echt huilen en getroost willen worden. Dat is vrij snel overgegaan. Toen was het overdag toch ook wel op de tanden bijten, maar als dan alles weer vlot gaat, dan vergeet je dat gewoon erg snel! Een chance! Of een mens zou nooit meer kinderen willen ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hehe, dat laatste is inderdaad waar! Wij zijn wel vaak eens moe, enerzijds went dat wel maar anderzijds voel je dat toch altijd wel in je lijf zitten, die vermoeidheid. Maar ik heb het er graag voor over. Alleen in de heat of the moment, als ze 's nachts gewoon écht niet wil slapen, kan dat al eens voor frustratie zorgen (lees: al vloekend in bed liggen wachten tot ze slaapt, of meer nog, als je zeker weet dat er niets aan de hand is, je superisolerende oordoppen insteken en proberen verder slapen ;-)). Nu ja, intussen slaapt ze alweer 2 nachten door, dus denk niet dat er een "lastige periode" is aangebroken. Dat is bij haar eigenlijk nog nooit echt het geval geweest. Ze is ook pas consequent beginnen doorslapen (dan heb ik het over meer dan 50% van de nachten, dat was al veel waard) rond 9 maanden. Dat is dan geëvolueerd naar die 75-25 verhouding zonder een echt patroon. Tja, hoe komt het dat ze wakker wordt, wie zal het zeggen? Zij voorlopig nog niet :-) Ik word (helaas) ook elke nacht minstens 1 keer wakker en dat was ook al zo voor haar komst. Misschien heeft ze gewoon wat van mij ;-)

   Verwijderen