vrijdag 1 januari 2016

Dit wordt mijn 2016

Ik doe eigenlijk nooit aan goede voornemens voor het nieuwe jaar.
Niet alleen omdat je nooit weet wat de toekomst brengt (go with the flow - daar sta je dan met je voornemens als die flow een andere richting uitgaat dan je had gedacht!) maar omdat ik vind dat je het hele jaar door projectjes en voornemens kan opstarten.

Voor 2016 heb ik wel 1 project dat bij het begin van het jaar ingaat, omdat dit toevallig timing-gewijs zo uitkomt.

Project "ik wil mijn lijf van 3 jaar geleden terug".

Na mijn 2 zwangerschappen ben ik niet meer tevreden met mijn lichaam. Dat is voor mij dan ook meteen de enige goede motivatie om daar iets aan te veranderen. Ik doe dit voor mezelf, niet voor een ander! Ik zit niet goed in mijn vel en daar moet verandering in komen.
Na elke zwangerschap is er ongeveer 3 kilo "blijven plakken". Na de geboorte van Joanna heb ik nooit echt moeite gedaan om die eraf te krijgen, want het was de bedoeling het allemaal nog eens opnieuw te doen. De motivatie was er dus niet echt.
Nu is ons gezinnetje compleet dus tijd om er werk van te maken!


Na een keizersnede moet je zeker 2 maanden wachten om terug te beginnen sporten. Dat bracht de teller op midden december, een beetje ongelukkig zo vlak voor de feestdagen en de kerstvakantie. Dus schoof ik het project op naar maandag 4 januari (wij hebben op 3 januari nog een familiefeest met raclette ;-)).

Ik geef mijzelf exact 6 maanden om 6 kg kwijt te geraken, dus een gemiddelde van 1 kg per maand.
Ik doe niet aan crashdiëten! Niet alleen lijkt het mij zeer ongezond, maar ook niet echt duurzaam. Ik wil op een gezonde manier mijn oude gewicht terug. Allez ja, ik wil vooral mijn lijn terug, die cijfertjes op de weegschaal kunnen mij eigenlijk niet zoveel schelen, het is gewoon een handig houvast.

Hoe ik het aanpak?
Gewoon, met wat gezond verstand. Wil ik kilo's verliezen, dan moet mijn calorieverbruik groter zijn dan mijn calorie-inname. Simpel.

Calorieverbruik opdrijven wil zeggen: sporten!
Daar kijk ik naar uit, want ik mis het wel. Het is geleden van voor mijn zwangerschap dat ik nog echt heb kunnen sporten! 
Ik begin rustig aan en ga opbouwen. In januari en februari begin ik met een aantal yoga sessies. Daarnaast ga ik thuis 2 maal per week BBB oefeningen doen. Ik heb jaren van pilates- en BBB-lessen achter de rug en weet perfect een halfuur te vullen met oefeningen voor buik, billen, borsten en armen.

Vanaf maart (lees: langer klaar buiten) wil ik ook het lopen terug opstarten. Ik deed dat best wel graag en ik moet gewoon echt iets doen aan mijn conditie. Waar yoga-pilates-BBB een kolfje naar mijn hand is (omdat ik het ook écht graag doe), is dit een iets grotere opgave. Conditietraining is gewoon minder mijn ding. Maar ik weet wel dat ik er veel voldoening uit zal halen. Ik begin van nul met start to run en wil die 5 km halen!
Al dat sporten is niet alleen goed om af te vallen maar ook om terug wat strakker en steviger te worden. Dat kan écht geen kwaad...


Calorie-inname beperken wil zeggen: gezonder en lichter eten.
Minder vetten en suikers. Dat wordt de grootste uitdaging. Ik eet graag groenten, fruit, salades, enz... maar ik eet minstens even graag (of nog liever) frietjes, pasta, chocolade,... Ik ben een echte bourgondiër en kan moeilijk neen zeggen tegen lekkernijen. Ik vind ook dat het leven te kort is om jezelf alles te ontzeggen. Ik zet mezelf dus niet op een streng dieet (dat ik dan toch niet zou volhouden), maar ga gewoon bewuster omgaan met mijn voeding. Ik weet perfect wat ik hiervoor moet doen en (vooral) laten dus ik ga ervoor!Mijn doel is om op uiterlijk 4 julie 2016 6 kg minder op de weegschaal te zien staan.
Hoeveel ik dan precies zal wegen, zal ik niet weten. Aangenomen dat de weegschaal bij de gynaecoloog correct is, weegt mijn brolweegschaal namelijk 1 tot 1,5 kg te veel. Maar hoeveel ik weeg en zal wegen, doet er eigenlijk niet toe. Ik wil gewoon 6 kg kwijt. Elke 4de van de maand zal ik (nuchter en naakt) op de weegschaal gaan staan (die ik telkens netjes op dezelfde tegel zal zetten, kwestie van meetfouten te minimaliseren). En elke 4de van de maand zal ik hier dan ook meteen een stand van zaken meegeven. Ik zal zelfs zeggen hoeveel ik weeg, dit is tenslotte het leven zoals het is en cijfertjes op een weegschaal vertellen echt niets over wie of wat je bent. Als je maar goed in je vel zit!

2016 voelt echt een beetje aan als een zoveelste nieuw begin.
Na het studentenleven, het vrijgezellenleven, het samenleven en de zwangerschappen, breekt nu de tijd aan van het echte gezinsleven. Met onze 2 dochters is ons gezinnetje voor ons af en komt er plaats voor nieuwe plannen: in huis en tuin, in lijf en lede, in vrije tijd, in carrière...
The sky is the limit!

Maar euh... we zijn nog jong en hebben nog vele mooie jaren in het verschiet, dus voor 2016 focus ik vooral op een gezonder en sportiever lichaam.

En op slaap inhalen! Wat dacht je daarvan?

4 opmerkingen:

 1. Hey Céline,
  ik lees je blog al een tijdje, en wil nu toch ook eens reageren :)
  Beste wensen voor 2016, en succes met je voornemen!
  Fijn om hier telkens eens te komen piepen, enerzijds veel herkenbaarheid (ook 2 kindjes hier, ongeveer zelfde leeftijd als die van jou - en dus veel dezelfde beslommeringen, vraagtekens, pleziertjes...) Anderzijds merk ik dat ik bepaalde zaken wel anders doe, maar ook net dat vind ik fijn om te lezen. Klinkt misschien raar, maar ik vind het oprecht interessant om eens mee te kunnen kijken hoe jij bepaalde zaken aanpakt (babyvoeding, schoolstart,...enz) (kan je nog volgen, is absoluut niet als kritiek bedoeld he!!)
  Geniet van je meisjes! Groetjes Sarah

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dag Sarah, leuk dat je meeleest!
   Ik kijk ook graag eens over het muurtje, enerzijds om ideeën op te doen (misschien hebben anderen een aanpak waar ik nog niet aan gedacht had), anderzijds ter bevestiging dat iedereen dezelfde watertjes moet doorzwemmen ;-)
   Qua opvoeden en moederschap: ik heb veel vragen en weinig antwoorden en probeer vooral op mijn gevoel af te gaan. Ik probeer - denk ik - vooral een evenwicht te vinden tussen waar mijn kinderen zich goed bij voelen en waar ik mij goed bij voel, want beiden zijn in mijn ogen belangrijk wil je het maken als gezin. Ik heb geleerd dat ik een mama ben die (te) snel bezorgd is en dat zal niet zomaar verdwijnen vrees ik. Maar ik kan ook heel hard genieten van de 2 dochters. Het is echt met ups en downs, soms van de ene dag op de andere. Ook een beetje afhankelijk van mijn nachtrust ;-)
   Nog veel leesplezier en je mag zeker altijd reacties achterlaten, ik vind het zelf ook super interessant om in interactie te kunnen gaan met lezers!
   Vele groetjes!

   Verwijderen
 2. veel succes met je uitdaging! lijkt me erg haalbaar als je gezond eet en beweegt. go for it!
  en beste wensen voor ene heel fijn jaar :-)
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci!
   Sporten zal zeker lukken, ik heb er echt zin in. Gezond eten is voor mij de grootste uitdaging (niet dat ik zo ongezond eet, maar het kan zeker beter!). Maar mits een goede motivatie moet dat ook lukken hé ;-)

   Verwijderen